A Tócóskert térképeken

 

Ezen a lapon azt mutatom be, hogyan ábrázolták térképeken napjainkig a Tócóskertet és a kialakulása után a Tócó-völgyet.

 

 

Ezt a térképet Aczél (Stahl) Géza városi főmérnök készítette 1897-ben. Tervei szerint a történelmi városmagot határoló kertségekben szabályos vonalvezetésű utcák és központi terek jöttek volna létre. Ez azonban nem valósult meg.

 

 

 

 

A térkép 1925-ben készült. Jól láthatók a viszonylag nagy telkek, melyek szőlős- és gyömölcskerteknek adott otthont. E nagy telkeknek köszönhető, hogy az 1970-es években viszonylag kevés költséggel tudták kisajátítani a telkeket s így megépülhetett a Tócóskerti lakótelep.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Itt az 1929-ben Antalfy József által kiadott térképet láthatjuk. A térkép eredeti tulajdonosa magasságszint-értékeket rajzolt a térképre.

 

 

 

 

 

 

 


 

1930-ban készült el az a térkép, melyen Borsos József építész, a város műszaki tanácsosa mutatta be Debrecen új szabályozási tervét. A Tócóskertben számos új utcát és teret tervezett, melyek az idők folyamán részben meg is valósultak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez az 1949-es térkép lényegében ugyanaz, mint az 1929-ben Antalfy József által kiadott térkép azzal a különbséggel, hogy itt már a "felszabadulás" utáni új utcanevek is szerepelnek. A Tócóskert utcaneveiben változás nem történt.

 

 

 

 

 

 

E három térkép láthatóan ugyanaz, csak a színezése más (az első fénymásolat!) Kiadási évük: 1958, 1959, 1960. Látszik, hogy részben megvalósult a Borsos-féle 1930-as városrendezési terv.

 

 

 

 

A helyzet ugyanaz, mint fentebb. A három térkép csak színeiben más, az utcák neve, elhelyezkedése nem változott az idők folyamán. Persze egy-két különbséget azért fel lehet fedezni: pl. autóbusz vonalak, Birka csárda stb. A térképeket 1965-ben, 1968-ban és 1969-ben készítették.

 

 

 

 

1972-ben készült a térkép egyedi kivitelben, időben valahol félúton az előző (1969) és a következő (1975) térkép között.

 

 

 

 

 

 

Látszik, hogy a következő térképek színezése, kivitelezése ugyanolyan. A térkép kiadásakor (1975, 1978, 1979) az itt lakók még nem is gondolták milyen sors vár rájuk...

 

 

 

 

 

Ezen a két térképen (1980, 1982) már látszik a szanálás üteme. A tócóskerti utcák délről lassan eltűnnek, kezdődik a lakótelep építése.

 

 

 

 

 

 

Egy "különc" térkép, mely a Debrecen utcanevei c. könyv mellékleteként jelent (1983-as állapot) meg. Színezése nincs és láthatjuk, hogy az ekkor már megszűnt utcákat meglévőként mutatja, a lakótelep építése alatt kialakultakat viszont még nem. Tehát a térkép nem pontos és megbízhatatlan! (akár csak a könyv, amelyhez kiadták)

 

 

 

 

 

Az itt látható térképek már a felépült és a felépítendő tócóskerti panelházak helyét jelölik. Megfigyelhetjük, hogy az 1984-es és 1985-ös térképeken az 5, 5Y, 29. sz. autóbuszjáratok már bemennek a Tócóskertbe és végállomásuk délen, a Micsurin u. 100-102. -nél volt. Az 1986-os térképen az 5Y, 29A buszjáratok már a ma is létező végállomásig (Derék u. 16-46) közlekednek.

 

 

 

 

Ezeken a térképeken az a szemmel látható változás (1987, 1988), hogy feltüntetik rajta az időközben átadott Angyalföld téri ABC áruházat. (igaz, hogy egy kicsit arrébb jelölik)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fenti négy térkép (1989, 1991, 1993, 1994) már az időközben felépült Tócó-völgyi lakótelepet is ábrázolja. A fűrészfogas fekete vonalak magassági szintet, "partot" jelölnek. A Micsurin utca neve időközben Derék utca lett.

 

 

Két "kakukktojás" 1992-ből és 1995-ből. Más a színezés, más a kialakítás, mint a többi térképnél. Információtartalmuk elég szegényes.

 

 

 

 

 

 

 

Az XX. század utolsó éveiben nagy változások történtek a Cartographia-nál, ami meg is látszik a két utoljára kiadott térképe színvilágán és kialakításán. (1997, 2001) Kár, hogy nem tartják már a kapcsolatot a honlap készítőjével...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

További info debreceni térképekről és utcanevekről: egyesult@gmail.com

 

Vissza